30.9.2018 o 00:00 hod. boli nasadené nové verzie colných produkčných systémov FS – DS / eDovoz (deklaračný systém). V dôsledku tejto zmeny dochádza k zmene komunikačných schém u vybratých typov správ podľa aktualizovaných technických špecifikácií pre elektronickú komunikáciu. Zmena sa dotýka nasledujúcich služieb:

  • elektronická komunikácia k systému pre automatizáciu dovozu – eDovoz – spracovanie podaní colných vyhlásení v dovoze (dochádza k zmene schémy správ - SK415, SK413, SK413A a SK414)

V dôsledku zmien dochádza k úprave niektorých pravidiel. Najpodstatnejšia zmena sa týka certifikátu „3ZCD“ (zabezpečenie/záruka), ktorý už nie je potrebné uvádzať na každej tovarovej položke v sekcii certifikáty. Stále však ostáva v platnosti nutnosť uvádzať záruku v sekcii „Zabezpečenie“ na hlavičke dokladu.

Čo je potrebné urobiť:

Aby bolo možné v našich programoch použiť nové verzie xsd schém pre správy SK415/SK413/SK413A/SK414, je nutné aktualizovať číselník Dials.xml pre aplikáciu CEP.EKRInterface:

Program MerkurIS

  • aktualizácia číselníka prebehne automaticky ihneď po prvom prihlásení do CEPu (po aktivácii elektronickej komunikácie). Aktualizácia číselníka prebehne automaticky aj v staršej verzii programu MerkurIS, nové pravidlá sú však zapracované až od verzie 1.0.133.2213. Odporúčame aktualizovať program na najnovšiu verziu.

Program JCDwin

  • je potrebné aktualizovať program na verziu 2018.3. Po 30.9.2018 vás program vyzve na stiahnutie číselníka Dials.xml

Dials.xml je možné aktualizovať aj manuálne v aplikácii CEP.EKRKlient (potrebné prihlásenie a potom v menu „Nástroje“ -> „Aktualizovať číselníky“). Následne je potrebné program JCDwin ukončiť a opätovne spustiť.

Previous Post Next Post